Vanliga frågor och svar
Solceller/solpaneler
- Hur mycket el kan jag förvänta mig av min anläggning?
I Sverige genererar solceller ungefär 800–1 100 kWh per installerad kilowatt (kWp) årligen. En solcellsanläggning med en effekt på 10 kWp producerar därmed omkring 8OOO –11OOO kWh per år. Den exakta elproduktionen beror på faktorer som takets lutning och riktning samt solinstrålningen i området, detta räknar vi på Duosol ut till dig så vi hamnar så nära sanningen som möjligt.
- Hur fungerar en solcellsanläggning?
Solpaneler monteras på taket och omvandlar solens energi till likström. Växelriktaren omvandlar sedan likströmmen till växelström (som kan användas i hemmet) och skickar strömmen till din elcentral. Elcentralen skickar först och främst ut den el som huset vill ha just då och överskottselen skickas till ett batteri för användning senare, eller säljs till elnätet. Systemet fungerar automatiskt så du behöver inte tänka på något.
- Finns det särskilda krav för att installera solceller?
Alla elinstallationsarbeten vid solcellsinstallationer måste utföras av en behörig person, som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram. Duosols elektriker/installatörer genomför alltid drifttest, inmätning och funktionstest enligt elsäkerhetsverket samt signerar egenkontrollprogram.
- Kommer solcellstekniken bli bättre, är det värt att vänta?
Solcellstekniken gjorde stora framsteg under 2010-talet, men de senaste produktlanseringarna har endast inneburit marginella förbättringar. Du tjänar inte på att vänta, det är bättre att börja producera solenergi så snart som möjligt då man förlorar pengar varje dag utan solceller.
- Måste mitt tak vara riktat åt söder?
Nej, det är en vanlig uppfattning att solceller bara fungerar på tak som är riktade mot söder, men de fungerar lika bra på tak som är riktade mot öst eller väst. Det kan till och med vara mer effektivt med ett öst/väst läge då man dels kan få på fler solpaneler på två tak och för att man får mer solel när man faktiskt behöver den. Vi tillhandahåller alltid en produktionskalkyl som visar den beräknade elproduktionen för just din fastighet.
- Kan jag se hur mycket solel jag använder själv och hur mycket jag säljer till elnätet?
I appen kan du se hur mycket el dina solpaneler producerar. Om du har en smartmätare kan du också följa hur mycket el du säljer till elnätet i realtid samt hur mycket du gör slut på själv. Utan en smartmätare kan du endast se denna information på dina fakturor från elleverantören.
- Påverkas mina solceller av snö på vintern?
Även på vintern kan solcellerna producera lite el. Soliga dagar ger givetvis ett större tillskott av el än molniga. Ett tunt snötäcke, upp till 1 centimeter, kan fortfarande släppa igenom en del solljus. Dock är soltimmarna betydligt färre och solen står lägre under vintern, vilket minskar infallsvinkeln och påverkar den totala mängden producerad solenergi.
- Förlorar solcellerna effektivitet om de är smutsiga?
Vanlig smuts som damm och pollen påverkar solcellerna minimalt. Du behöver inte tvätta panelerna, då regn och snö vanligtvis håller dem rena. Undvik att spola av panelerna med vattenslang, att spola kallt vatten på varma solpaneler under en het sommardag kan skada dem, så låt vädret ta hand om rengöringen.
Batteri/energilagring
- Är det lönsamt med batteri?
Ja, ett batteri gör det möjligt att använda din egenproducerade solel när elpriserna är som högst, vilket hjälper dig att spara pengar. Genom att lagra el kan du undvika höga kostnader och maximera nyttan av din solel. Dessutom, genom vårt samarbete med olika aggregatorer, kan du övervaka och optimera din energianvändning samt skapa ytterligare inkomstmöjligheter. Aggregatorerna fungerar som stödtjänster åt Svenska Kraftnät, som i sin tur betalar till dom som hjälper till med att stabilisera elnätet till 50 hertz, detta kan alltså snabba på återbetalningen av din investering. För att se hur ett batteri skulle kunna öka lönsamheten för dig, boka ett besök med oss så går vi igenom och tittar på lösningar som passar dina behov. - Vad händer med batteriet vid strömavbrott?
Både batteriet och växelriktaren behöver el för att fungera. Vid ett strömavbrott stängs därför både batteriet och växelriktaren av. - I vilka byggnader kan jag installera batterier?
Batterier kan installeras i villor, bostadshus, industrier, fabriker och lagerlokaler. Batterierna för villor är mindre än de som används i större företag. Däremot är installation i lantbruksfastigheter och ekonomibyggnader inte tillåten på grund av myndighetsregler. - Hur mycket batteri behöver jag?
Batterier ökar användningen av din egenproducerade solel, så att du kan använda den på kvällar när du t.ex tvättar eller lagar mat, eller på natten för att ladda bilen. Duosol erbjuder batterier i olika storlekar och eftersom varje kund har olika behov, rekommenderar vi er det bästa alternativet baserat på hur din elförbrukning ser ut och eventuell storlek på din solcellsanläggning.
Stödtjänster
- Vad är en stödtjänst?
För att elsystemet ska fungera optimalt måste det finnas balans mellan elproduktion och elförbrukning. Ett sätt att mäta denna balans är genom att övervaka frekvensen. I det nordiska området innebär en frekvens på 50 Hz perfekt balans. När mer el produceras än vad som används stiger frekvensen över 50 Hz, medan den sjunker under 50 Hz när förbrukningen överstiger produktionen. För att hålla frekvensen stabil runt 50 Hz köper Svenska kraftnät stödtjänster från aktörer på elmarknaden året runt, vilka sedan används för att stabilisera frekvensen. -
Varför behöver elnätet stöd?
Elnätet måste hållas i balans på 50Hz för att undvika störningar och skador på allas vår tekniska utrustning. Din solcellsanläggning och batteri kan hjälpa till när det behövs, vilket ger dig extra intäkter. - Vad tjänar jag på en stödtjänst?
Dels beror det på vad du har för huvudsäkring, batterimärke, vilken storlek på batteri, hur snabbt och hur mycket batteriet kan lämna ifrån sig vid dessa tillfällen när Svenska Kraftnät kallar på hjälp. Det är olika månad för månad hur mycket man får i betalning då det budas mellan dom olika aggregatorerna. Det kan även skilja i utbetalningssumma beroende på vilken leverantör man väljer. Vi på Duosol hjälper dig med val av stödtjänst.